CSR

Global Medical Aid

Brugte hjælpemidler skaber glæde i fattige lande.

hjerte af handsker

hjerte af handsker

Gennem et samarbejde med Global Medical Aid sørger Botved for, at brugte kørestole, toilet-/badestole og rollatorer mv. indsamles og distribueres til lande som Ghana og Ukraine, der har hårdt brug for de stadig velfungerende hjælpemidler.

Stor succes med ”Byt til nyt” kampagne

I slutningen af 2019 kørte Botved en kampagne, hvor du kunne bytte dine gamle hygiejne-hjælpemidler til spritnye Lopital produkter og få 20 % rabat på disse. Vi afhentede det gamle udstyr kvit og frit og overleverede det til Global Medical AID, der sørgede for transporten til modtagerlandene – et samarbejde som begge parter er utroligt glade for. ”I de lande, vi donerer til, kører mange handicappede rundt på nedslidte skateboards eller et bræt med sæbekassehjul under, så der er et kæmpemæssigt behov for de kørestole og andet udstyr, som Botved giver os”, fortæller Hans Frederik Dydensborg, stifter og primus motor i Global Medical AID. ”Sidste år sendte vi 8-12 40 fods containere med en værdi af et par mio. kr. hver af sted, og da modtagerlandet kun skal betale 20.000 kr. i fragtomkostninger pr. container, har vi aldrig problemer med at få udstyret afsat.”

Hos Botved er der også stor entusiasme omkring projektet: ”For os betyder samarbejdet, at vi både kan realisere vores grønne ambition om størst muligt genbrug og samtidig hjælpe med at forbedre levevilkårene i en række fattige lande”, siger Mads Peter Poulsen, direktør i A/S A.P. Botved. ”Global Medical Aid har vist sig at være en særdeles effektiv operatør, som få det optimale ud af det, vi leverer. Så vi fortsætter med glæde samarbejdet her i 2020. ”

5 tons medicin destrueres dagligt

Hver dag destrueres der i Danmark over 5 tons medicin, hvoraf langt det meste stadig er fuldt anvendeligt. Samtidig bliver der årligt kasseret funktionsdygtigt hospitalsudstyr og hjælpemidler for flere millioner kroner i det danske sundhedsvæsen, fordi man løbende skifter ”forældede apparater” ud med ny teknologi. Global Medical AID løser dermed en stor og vigtig opgave, og siden Hans Frederik Dydensborg startede organisationen i 2010, har han arbejdet 60-70 timer om ugen på projektet: ”Det er horribelt, at man destruerer så meget medicin”, siger han. ”Vi har dog mødt stor velvilje i Danmark, og er nok den eneste hjælpeorganisation i hele verden, der har aftaler om at få overskudsmedicin forærende. Udstyr kan vi også nemt skaffe, da de store velgørende organisationer ikke er gearet til at håndtere indsamling, transport og distribution af hjælpemidler og hospitalsudstyr. Vi kan stort set levere alt, bortset fra CT-scannere, og der er behov for det hele; fx senge, møbler, toiletstole, sygepleje- og operationsudstyr til at etablere hospitaler. Især diagnostisk udstyr, anæstesi- og røntgen apparater, er der stor efterspørgsel på.

Solide aftaler og konsekvent opfølgning

For at sikre at hjælpen når helt frem til dem, der har størst behov for den, starter Hans Frederik Dydensborg altid et samarbejde med et nyt land fra toppen. Først når der er lavet konkrete aftaler med sundhedsministeren og de førende nationale organisationer, begynder Global Medical AID at afskibe leverancerne, og der følges konsekvent op med kontrolbesøg. ”Dealen går i al sin enkelthed ud på, at vi leverer varerne gratis, mens modtagerne betaler for transporten”, fortæller Hans Frederik Dydensborg. ”Meget af den medicin, vi får, har under et halvt år tilbage, før den udløber, og af hensyn til såvel tiden som temperaturen undervejs, bliver vi nød til at anvende flytransport. Det brugte udstyr læsses derimod på containere og sendes med skib, hvilket er betydeligt billigere. Vi har selvfølgelig også på forhånd sikret os, at der arrangeres en forsvarlig distribution i modtagerlandet, og jeg følger ofte leverancerne helt til dørs ved at tjekke udstyret og medicinen på hospitalerne.”