Blog

Personløftere: En vigtig hjælp til forflytning

personløftere til ældre

personløftere til ældre

En personløfter er et uundværligt værktøj til at sikre, at personer med nedsat mobilitet kan løftes og forflyttes sikkert og effektivt. I denne artikel vil se nærmere på personløfterens funktioner, fordelene ved at bruge personløftere samt hvordan du vælger og anvender den rette model.

personløftere til ældre

Hvad er en personløfter?

Personløftere er specialiserede løfteanordninger, der bruges til at løfte og transportere personer sikkert. De er designet til at give stabilitet og sikkerhed under løftning og forflytning – typisk ved anvendelse af et støtende løftesejl – og anvendes i en lang række situationer i ældreplejeplejen og sundhedssektoren samt i private hjem.

Der findes en række forskellige typer af personløftere som spænder fra loftmonterede lifte til mobile gulvlifte og stålifte. Uanset typen af personløfter hjælper de med at gøre løfteopgaver mere effektive og skånsomme for både operatører og den person, der skal løftes.

Ser de 3 mest populære modeller:

 1. Golvo 9000
 2. Viking M
 3. Esense Line Drive

Typer af personløftere

Til pleje- og hospitalssektoren findes der flere hovedtyper af personløftere. Nogle af de mest almindelige typer er:

Loftslifte: Disse personløftere er fastgjort til loftet og bruges til at løfte og flytte patienter sikkert fra seng til stol, toilet eller bad. De er især velegnede til at løfte og transportere personer i højden. Loftlifte består typisk af en løfteenhed, der er fastgjort til loftet, en løftebøjle, der er forbundet til løfteenheden, og et sæde eller en platform, der er forbundet til løftebøjlen.

Gulvlifte: Gulvlifte er normalt stationære og fastgjort til gulvet, hvilket giver dem ekstra stabilitet og sikkerhed. De består som regel af en ramme, et løftearmatur og et sæde eller en platform, der er forbundet til løftearmaturet. Løftearmaturet kan hæves og sænkes ved hjælp af en hydraulisk eller elektrisk motor, og liften kan betjenes af plejepersonalet ved hjælp af kontrolknapper på liften.

Gulvlifte er normalt større og mere robuste end mobillifte, så de kan håndtere større vægtkapaciteter og mere komplekse forflytningsbehov. Løsningen er ideel til horisontal transport på gulvet.

Mobillifte: En mobillift er en mere fleksibel løsning til daglige forflytninger, og anvendes især når man har brug for mere mobilitet, end en loftlift eller gulvlift tillader. Mobillifte kan flyttes rundt på hjul, hvilket gør dem nemme at bruge i forskellige omgivelser og rum. Herudover er konstruktionen meget lig gulvlifte med ramme, løftearmatur og sæde/platform forbundet til løftearmaturet.

Stående eller siddende løfteplatforme: Specialbyggede stole og senge mv. kan have indbygget løftekapacitet, der muliggør individuel tilpasning efter brugerens behov.

Det er vigtigt at bemærke, at valget af personlift afhænger af patientens individuelle behov og sundhedstilstand.

personløftere til alle med behov

Fordele ved at bruge personløftere

Personløftere har mange fordele, både når det gælder komfort, sikkerhed og produktivitet på arbejdspladsen. De giver mulighed for nem håndtering af personer med nedsat mobilitet uden risiko for skader på medarbejdere.

Ergonomisk design: Ved at bruge en personlift kan virksomheder sikre, at deres medarbejdere arbejder i et sundt og sikkert miljø, samtidig med at de opretholder høj produktivitet. Det ergonomisk design mindsker risikoen for arbejdsskader ved personløftning. Personløftere er konstrueret med fokus på at støtte korrekt kropsposition og bevægelse, hvilket reducerer belastningen på operatørerne.

Forebyggelse af rygskader og arbejdsskader: Ved at bruge en personløfter kan man bl.a. forhindre rygskader og arbejdsskader, da belastningen bliver taget af maskinen i stedet for kroppen. Personløftere anvendes bredt inden for sundhedssektoren og ældrepleje

Reducering af overanstrengelse: Personløftere gør løfte- og forflytningsopgaver nemmere at udføre og tager samtidig en stor del af byrden ved de tunge løft. Hermed undgår man at belaste medarbejdernes kroppe unødigt og risikoen for overanstrengelse reduceres.

Indbyggede sikkerhedsfunktioner: Indbyggede sikkerhedsfunktioner som fx nødstopknapper og automatisk låsning af løftearmene beskytter operatørerne mod potentielle farer under løfteopgaverne.

Effektivitet og produktivitet: Effektiviteten og produktiviteten bliver også forbedret betydeligt ved brug af en personlift. Disse maskiner gør det muligt for operatører at udføre løfteopgaver hurtigere og mere præcist end ved manuel håndtering af tunge byrder. Denne nye effektive tilgang minimerer tidsforbruget, hæver kvaliteten og reducerer fejlraten, hvilket betyder, at flere opgaver kan løses bedre på kortere tid.

levering og installation af en personløfter

Valg af den rette personløfter

Når du skal vælge personlift, er det især vigtigt at overveje arbejdsbyrden og løftekapaciteten. En personløfter skal kunne håndtere den specifikke byrde, der skal løftes, samtidig med at den opfylder de nødvendige sikkerhedskrav. Funktionalitet og tilpasningsevne spiller også en væsentlig rolle i valget af en personløfter, da det det gerne skal være ment at tilpasse den til forskellige arbejdssituationer og behov. Ved omhyggeligt valg af personløfter kan du sikre optimal produktivitet og minimere risikoen for skader eller uhensigtsmæssige belastninger.

Arbejdsbyrde og løftekapacitet

Løfteopgaver i forskellige vægtklasser kræver en personløfter med tilstrækkelig løftekapacitet. Det er vigtigt at vurdere arbejdsbyrden korrekt for at kunne træffe effektive valg af personløftere. Ved at opfylde kravene til løftekapaciteten sikrer man, at løfteopgaverne kan udføres sikkert og effektivt.

Når du skal vurdere arbejdsbyrden, er det afgørende at tage hensyn til de specifikke krav og behov i de relevante brugssituationer, herunder typen og vægtklassen på de genstande, der skal løftes.

Funktionalitet og tilpasningsevne

De justerbare funktioner på personløftere har stor betydning for muligheden for at kunne opfylde individuelle behov:

 • Højdejustering:
 • Tillader optimal arbejdshøjde, hvilket minimerer risikoen for belastningsskader.
 • Polstring og støtte:
 • Sikrer komfort og sikkerhed under løftetasken.
 • Hastighedsregulering:
 • Giver brugeren kontrol over bevægelseshastigheden.

Tilpasningsevne til forskellige arbejdssituationer:

 • Udskiftelige redskaber:
 • Personløfteren kan let omstilles fra en opgave til en anden ved hjælp af udskiftelige redskaber som kranarme eller gaffelbeslag.
 • Batteridrift eller strømforsyning fra eksternt system giver fleksibilitet i forskellige miljøer.
ældre mand i en personløfter

Vedligeholdelse af personløftere

For at sikre optimal ydelse og sikkerhed bør regelmæssig vedligeholdelse være en prioritet for alle ejere af personløftere . Dette inkluderer rutinemæssige inspektioner , smøreprocesser og eventuelle reparationer eller udskiftninger, der er nødvendige. Ved at følge producentens anbefalinger for vedligeholdelse kan man sikre, at personløfteren altid fungerer korrekt og sikkert.

Regelmæssig inspektion og service

Forebyggende vedligeholdelse er afgørende for at sikre, at personløfteren fungerer optimalt og sikkert. Regelmæssig kontrol af løftekapaciteten er vigtig for at undgå overbelastning og potentielle farer. Derudover skal kabler, hydrauliksystemer og bremser jævnligt efterses for slid eller skader, da disse komponenter spiller en afgørende rolle i sikkerheden under løfteopgaverne. Ved at udføre regelmæssige inspektioner og service kan man opretholde driftens effektivitet samt minimere risikoen for nedbrud eller ulykker. Tidlig opdagelse af potentiale problemer forhindrer desuden farlige situationer og udfordringer under arbejdet.

Opbevaring og rengøring

For at forlænge levetiden på din personlift er det vigtigt at opbevare dem korrekt. Hold dem beskyttet mod vejr- eller miljøskader og sørg for at placere dem på et stabilt og sikkert sted, hvor de ikke kan vælte eller blive beskadiget. Dæk løftearmene med beskyttelseshætter for at undgå stød eller skader under opbevaringen.

Regelmæssig rengøring og smøring er også afgørende for at sikre optimal ydeevne og lang levetid. Efter brug skal du fjerne eventuelle snavs- eller affaldsrester fra personløfteren ved hjælp af egnede rengøringsmidler. Kontroller også de bevægelige dele regelmæssigt for slid eller korrosion og smør dem grundigt med passende smøreolie for at sikre problemfri funktion.

hjerte af handsker

Konklusion

Personløftere er en uundværlig ressource i mange arbejdssituationer i sundheds– og plejesektoren, hvor tunge løfteopgaver skal håndteres. Ved at bruge den rette personlift kan man øge både sikkerheden og effektiviteten på arbejdspladsen. Det er vigtigt at vælge den rigtige model til opgaven samt prioritere regelmæssig vedligeholdelse for optimal ydelse.

Personløftere øger sikkerheden ved løfteopgaver. Disse enheder er designet til at reducere risikoen for skader og ulykker, hvilket gør dem uundværlige på arbejdspladsen. Ved at benytte personløftere kan man undgå fysisk belastning og potentielle farer, der kan opstå under tunge løft.

Personløftere forbedrer også effektiviteten i arbejdsprocesserne. Med deres intuitive funktioner og lette betjening kan medarbejdere nemt håndtere løfteopgaver uden unødigt spild af tid eller energi. Dette gør det muligt at hæve kvaliteten og øge produktiviteten samtidig med at man minimerer arbejdsbelastningen.

Ved valg af den rette personløfter er det vigtigt at overveje behovene specifikt for din virksomhed og dine opgaver. Vurder faktorer som vægtkapacitet, højdejustering og mobilitet for en optimal performance. Gennem omhyggelig planlægning sikrer du dig en problemfri anvendelse af personløfteren i dine løfteopgaver.

Læs mere om A/S A. P. Botved her, og kig eventuelt på vores Trustpilot anmeldelser her.