Blog

Hvad er platformslifte: En guide til øget tilgængelighed

Hvad er en platformslifte: En guide til trappelift med kørestol.

Platformslifte er en ideel løsning til at forbedre tilgængeligheden i bygninger, især for personer med nedsat mobilitet. Disse avancerede lifte giver en pladsbesparende, nem og sikker adgang til forskellige niveauer. I denne blog vil vi undersøge de forskellige typer af platformslifte, deres fordele og overvejelser ved køb af dem.

Sådan fungerer en platformslift

En platformslift er en mekanisk enhed, der bruges til at transportere personer eller varer/udstyr fra ét niveau til et andet. Den består af en platform, der kan hæves og sænkes ved hjælp af en motoriseret mekanisme. Platformslifte bruges ofte til at give adgang til forskellige etager i bygninger for kørestolsbrugere og personer med nedsat mobilitet eller for at lette transport af tunge genstande.

Platformslifte kan anvendes både i offentlige og private bygninger og installeres såvel indendørs som udendørs alt efter behovene. Der findes mange former for platformslifte på markedet i dag med forskellig kapacitet og størrelse. De mest almindelige typer er vertikale platformslifte og skrå platformslifte.

Se mere om de forskellige modeller af platformslifte her

Forskellige typer af platformslifte

Der findes forskellige typer platformslifte, som er designet til at opfylde forskellige behov. Nogle af de mest almindelige typer er:

Vertikale platformslifte: Vertikale platformslifte er en af de mest almindelige typer af platformslifte, og anvendes bl.a. som adgangsløsninger, vareelevatorer eller handicaplifte i bygninger såsom hospitaler, kontorer eller butikscentre. De bevæger sig lodret op og ned og bruges normalt til at give adgang til forskellige etager i bygninger. De kan installeres både indendørs og udendørs og har den fordel, at de kan pladsen er begrænset. Liftene har normalt en rækkevidde på op til 15 meter og kan bære op til 1000 kg, hvilket gør dem velegnede til både mennesker og gods. Størrelsen på liften kan også justeres efter behov.

Trappe-platformslifte: Med denne løsning kan du øge tilgængeligheden på dine eksisterende trapper uden at skulle lave omfattende renoveringer eller byggeri. Trappe-platformslifte kan som regel nemt intergres i den eksisterende bygning selv hvor der er meget begrænset plads. Desuden tilbyder de både elektrisk og manuel betjening samt høj kapacitet, hvilket gør transport af personer i kørestol sammen med ledsagere og bagage betydeligt lettere.

Skrå platformslifte: Denne type lifte er designet til at transportere personer eller kørestole op og ned ad skråninger eller trapper. De er ideelle udendørs eller i områder med ujævnt terræn, da de har evnen til at klare stejle højdeforskelle samt transportere tunge laster over længere afstande. Desuden anvendes de ofte på steder, hvor der ikke er plads til at installere en lodret lift eller anlægge en lang rampe.

Lodrette teleskopiske platformslifte: Disse lifte har en teleskopisk arm, der kan strække sig ud og opad. De bruges ofte i bygge- og vedligeholdelsesarbejde, hvor der er behov for at nå høje steder.

Horisontale platformslifte: Horisontale platformslifte er en ideel løsning til at optimere tilgængeligheden i alle typer bygninger, lagerhaller eller fabrikker. Som nanvet antyder bevæger disse lifte sig vandret og bruges ofte til at transportere varer eller køretøjer over korte afstande, fx i lagerfaciliteter eller parkeringskældre.

Da det er muligt at operere med forskellige hastigheder og afstande, er horisontale platformslifte anvendelige til mange forskellige formål. De kan bl.a. transportere køretøjer eller materialer på tværs af store områder, hvilket sparer tid og øger produktiviteten. Integrationen med eksisterende bygningsstrukturer betyder også, at installationen kan udføres hurtigt og effektivt uden at forstyrre den daglige drift.

Poolplatformslifte: Her er tale om en meget specialiseret form for platformslift, der er designet til at give adgang til swimmingpools for personer med nedsat mobilitet. Platformen sænkes ned i vandet og hæves igen for nem ind- og udstigning.

Det er vigtigt at vælge den rigtige type platformslift baseret på specifikke behov og installationsbetingelser.

Se mere her om de forskellige modeller af platformslifte her

Platformslifte til mange formål

En platformslift kan være en effektiv måde at forbedre tilgængeligheden i både private og offentlige bygninger. Platformslifte findes også i industrien, hvor de bruges til at flytte varer mellem forskellige niveauer. Desuden kan de give øget funktionalitet i hjemmet ved fx at gøre det lettere for kørestolsbrugere at komme rundt og opnå adgang til forskellige niveauer eller etager i bygningen.

Privat og offentligt tilgængelige bygninger

Forbedring af handicappedes adgang til bygninger er en vigtig opgave for både private og offentlige ejere. Platformslifte kan være en effektiv løsning på denne udfordring. Installationen af platformslifte i eksisterende bygningsstrukturer gør det også muligt at bevare arkitekturen og samtidig sikre handicaptilgængelighed.

Løsning på ældre menneskers udfordringer med trapper kan ligeledes tackles ved hjælp af platformslifte, som giver adgang uden brug af ramper og andre pladskrævende foranstaltninger. En platformslift kan installeres udendørs eller indendørs, så den passer til enhver type bygningsstruktur.

 • Forbedrer handicappedes adgang
 • Løser ældre menneskers udfordringer med trapper
 • Kan installeres i eksisterende bygningsstrukturer

Industrielle anvendelser

Transport af varer mellem niveauer kan være en udfordring i industrien, men ved brug af platformslifte kan man nemt løse dette problem. Platformslifte er ideelle til at transportere tunge eller store varer hurtigt og sikkert fra et niveau til et andet. Derudover sparer det tid og øger effektiviteten på arbejdspladsen.

Effektivisering af arbejdsgangen i produktionsmiljøer er afgørende for succesfuld produktion. Med platformslifte kan man forbedre adgangen til forskellige niveauer og arbejdsstationer, hvilket vil reducere ventetiden for medarbejdere og minimere risikoen for ulykker på grund af manglende adgangsveje. Sikkerhedsmekanismer som faldsikringssystemer bør også overvejes for at yderligere beskytte ansatte under drift.

Funktionaliteter i hjemmet

Ændring af boligindretning behøver ikke altid at kræve en ombygning. Med platformslifte kan du let tilføje funktionalitet og øge tilgængeligheden i dit hjem uden større byggeri eller indgreb. Det giver dig mulighed for lettere adgang til højere etager eller loftsrum samtidig med, at det også øger ejendommens værdi på sigt. Så hvis du ønsker mere fleksibilitet og bedre tilgængelighed i din bolig, er platformslifte den ideelle løsning for dig.

Fordele ved platformslifte

Platformslifte giver mulighed for mere autonomi og frihed i hverdagen, samtidig med at de øger sikkerheden og reducerer risikoen for ulykker og faldskader hos personer med nedsat mobilitet. Investeringen i en platformslift kan betale sig på lang sigt ved at give bedre adgangsmuligheder og ultimativt øge livskvaliteten hos brugeren af liften – uanset om det er privatpersoner, virksomheder eller offentlige institutioner, der benytter dem som en del af deres daglige aktiviteter.

Tilgængelighed

Platformslifte giver kørestolsbrugere og personer med nedsat mobilitet mulighed for at få adgang til bygningsdesigns, som før var utilgængelige. Hermed skabes mere inkluderende og lige muligheder.

For at sikre maksimal funktionalitet og pålidelighed i din bygnings tilgængelighed skal du vælge den rette lifttype. Du bør bl.a. have fokus på:

 • Nem betjening
 • Kompakt design
 • Sikkerhedsfunktioner inklusive nødstopknap samt hastighedsbegrænsning
 • Skridsikre overflader
 • Mulige monteringer både inde eller ude

Fleksibilitet

Øget fleksibilitet i bygningsdesignet er også et centralt punkt i brugen af platformslifte. Med denne løsning har du mulighed for at designe bygninger uden at tage hensyn til trappernes bredde eller højde. Dermed bliver det lettere at implementere innovative og æstetisk tiltalende designs.

Platformslifte er også en fleksibel tilgængelighedsløsning, der kan installeres både indendørs og udendørs i forskellige miljøer. Derudover passer de til forskellige typer af bygningsarkitektur – moderne eller klassisk stil. Platformslifte fås i forskellige størrelser, kapaciteter og formål – fra privat brug til erhvervsbrug. Dette gør platformslifte anvendelige både for små husejere såvel som store virksomheder med komplekse krav.

Uanset hvilket behov du har, kan platformliften imødekomme det på en sikker og hurtig måde uden at gå på kompromis med kvalitet og ydelse. Med deres fleksibilitet er de en ideel løsning for et bredt spektrum af situationer, hvor der er behov for at flytte personer eller varer vertikalt, horisontalt eller skråt fra det ene punkt til det andet.

Sikkerhed

Sikkerhedsmæssige fordele ved brug af en platformlifte vejer også tungt. For eksempel vil brandsikkerheden øges ved montering af en sådan lift, da den giver evakueringsmuligheder til alle beboerne uanset fysisk formåen.

En platformslift garanterer også øget sikkerhed ved brug af maskiner eller andre tunge genstande. Hvis du skal transportere tungt udstyr fra et lavt niveau til et højere niveau, vil platformlifte kunne reducere risikoen for skader betydeligt. Derudover er disse lifte kendt for deres hastighed og effektivitet – og de har typisk lang levetid og kræver kun minimal vedligeholdelse, hvilket bidrager yderligere til deres økonomiske værdi.

For at opretholde optimal sikkerhed under brugen af platformslifte, bør der anvendes integrerede funktioner såsom nødstopknap, overbelastningsbeskyttelse og automatisk døråbningssystem. Dette gør det muligt for passagererne at føle sig trygge og beskyttede under hele turen.

Platformslifte minimerer også risikoen for faldulykker, da platformen er sikret med gelændere og låsesystemer. Designet opfylder strenge krav indenfor EU-standarder for byggeri og sikkerhed, og de professionelle leverandører udfører regelmæssig vedligeholdelse, hvilket sikrer optimal ydelse og driftsikkerhed.

 • Gelændere på platformene sørger for ekstra støtte og tryghed
 • Låsesystemet på platforme kan kun åbnes ovenfra, så der ikke sker utilsigtet åbning
 • Designet overholder alle relevante europæiske standarder inden for byggeri og sikkerhed
 • Regelmæssig vedligeholdelse af lifte betyder mindre nedbrud eller fejl under brug

Overvejelser ved køb af platformslifte

Når du overvejer at købe en platformsløft, er det vigtigt at tage alle relevante krav og behov i betragtning. Hvad skal løften bruges til? Hvor mange personer skal kunne anvende den samtidig? Disse spørgsmål vil hjælpe med at definere den rigtige lifttype, der opfylder dine specifikke krav og behov.

Et andet afgørende overvejelsespunkt er budgettet. Platformslifte kan variere meget i pris alt efter størrelse og funktionalitet. Det er vigtigt at have et realistisk budget på plads inden købet for at sikre den bedste kvalitet og undgå overskridelser af økonomien.

Krav og behov

Ved vurdering af antallet af personer, der skal kunne benytte platformsliften, er det vigtigt at tage højde for kapaciteten og størrelsen på liften. Det er også nødvendigt at overveje sikkerhedsforanstaltninger såsom ekstra udstyr som ramper eller nødstop. Når vi taler om løftehøjden, bør du være opmærksom på de krav til højde, som anvendelsesområdet stiller.

Behovet for ekstra udstyr kan stige i takt med nye behov og ønsker fra brugerne – herunder handicaptilpasning og enkel adgang til bygningen. Det anbefales derfor altid at have disse faktorer i tankerne ved valget af den rette platformslift til dit projekt.

Budget

Når du overvejer at investere i platformslifte, er det vigtigt at tage højde for de totale omkostninger inklusiv installation og vedligeholdelse. Det kan også være en god idé at undersøge mulighederne for leasing fremfor køb af liften. Derudover er det altid en god idé at søge efter potentielle tilskud eller støtteordninger, der kan lette økonomien i projektet.

At vælge den rigtige løsning inden for platformslifte kræver grundig analyse af budgettet. Ved nøje overvejelse af alle omkostningsaspekter og eventuelle tilskuds- eller leasingmuligheder vil du kunne komme nærmere en beslutning, som passer perfekt til de specifikke behov og situationen.

Installation og vedligeholdelse

Undersøgelse af krævede tilladelser fra myndighederne er vigtig for at sikre, at installationen og brugen af platformslifte overholder lovgivningen. Derudover bør alle involverede parter uddannes i sikker brug af liften for at undgå ulykker og skader. Fastlæggelse af en rutinemæssig vedligeholdelsesplan vil også være nødvendigt for at liften kan fungere korrekt og sikkert på lang sigt.

 • Undersøg nøje de relevante tilladelseskrav fra myndighederne
 • Sørg for, at alle involverede parter har fået tilstrækkelig træning i en sikker brug af platformsliften
 • Lav en vedligeholdelsesplan, der tager højde for regelmæssige eftersyn og reparationer.

Konklusion

Platformslifte kan være en effektiv løsning på tilgængelighedsproblemer, især i bygninger hvor der ikke er plads til en rampe eller elevator. Det er vigtigt at vælge den rigtige type platformslift og få den installeret af professionelle for at sikre både funktionalitet og sikkerhed. Med passende vedligeholdelse platformslifte have en lang levetid, hvilket gør det til en langvarig investering i bedre adgang samt større funktionalitet og fleksibilitet for alle.

Se mere her om de forskellige modeller af platformslife