Blog

Hjælpemidler til plejehjem: Gør hverdagen lettere for beboerne

Hjælpemidler til plejehjem

Plejehjem er moderne og effektive institutioner, der tilbyder pleje og omsorg til ældre mennesker. For at gøre hverdagen lettere for beboerne og samtidig forbedre arbejdsmiljøet er det afgørende at have de rette hjælpemidler på plads. I denne artikel vil vi udforske forskellige typer af hjælpemidler, der kan bruges på plejehjem for at sikre bedre livskvalitet og tryghed for beboerne samt optimale arbejdsvilkår for medarbejderne. Læs videre for at opdage nogle innovative løsninger, der kan bidrage til et mere komfortabelt miljø på plejehjemmet.

Mange typer af hjælpemidler til plejehjem

Hjælpemidler til plejehjem gør hverdagen lettere for beboerne på en lang række områder, der dækker de fleste af de centrale daglige aktiviteter. Blandt de væsentligste er:

1. Mad- og drikkehjælpemidler

Hjælpemidler til plejehjem kan være afgørende for at sikre beboernes mad- og drikkebehov. En justerbar seng eller stol med funktionsevne, såsom en hvilestol, kan lette forflytninger og gøre det nemmere at spise og drikke uden besvær. Hertil kommer forskellige hjælpemidler som skridsikre bordskånere, spisesæt med forhøjede kanter, specialdesignede bestik og drikkedunke med sugerør.

2. Personlig pleje hjælpemidler

Beboere med varigt nedsat fysisk funktionsevne har brug for hjælp til personlig pleje, og hjælpemidlerne bidrager til at sikre dem den nødvendige pleje, komfort og værdighed. Specialdesignede hjælpemidler som højdejusterbare senge, køre- og terapistole, mobillifte, løftebøjler, supportsystemer, bade- og toiletstole eller specielle badekar kan fx gøre forflytninger og hygiejneprocedurer mere komfortable både for personalet og beboerne på plejehjemmet.
Beboere på plejehjem kan desuden have risiko for at udvikle tryksår på grund af deres nedsatte mobilitet. Tryksårsforebyggende madrasser er designet til at reducere trykket på kroppens mest sårbare områder og forhindre tryksår i at opstå.

3. Medicinhjælpemidler

Ældre personer kan have brug for hjælp til at administrere og holde styr på deres medicin. Hjælpemidler som medicindispensere og påmindelsesalarmer kan hjælpe ældre med at huske at tage deres medicin til rette tid og i korrekt dosering. Dette kan reducere risikoen for medicinfejl og forbedre deres fysiske og mentale helbred.

4. Mobilitetshjælpemidler

Mobilitetshjælpemidler er vigtige for at sikre, at beboere på plejehjem og personer med varigt nedsat fysisk funktionsevne kan bevæge sig frit og uafhængigt. Disse hjælpemidler gør det muligt for brugerne at deltage i stedets daglige aktiviteter eller behandlinger. Nogle af de mest almindelige mobilitetshjælpemidler inkluderer:

 • Kørestole: Giver brugeren mulighed for at komme rundt uden hjælp fra andre.
 • Senge: Tilbyder komfortabel hvile og støtte til personer med nedsat mobilitet.
 • Terapistole: Hjælper med siddestilling og letter overgangen mellem siddende og stående positioner.

5. Personløftere

Personløftere er mekaniske apparater, der bruges til at løfte og flytte beboere, der har nedsat mobilitet. Disse hjælpemidler kan fx være i form af:

 • Loftslifte
 • Mobillifte
 • Stå- og gåstativer
 • Kørestole med løftefunktion

Personløftere gør det muligt for plejepersonalet at flytte beboerne sikkert og skånsomt uden at belaste deres egen fysik.

Ser vores populære hjælpemidler her

6. Kommunikationshjælpemidler

Kommunikationshjælpemidler har stor betydning for at sikre effektiv kommunikation med og mellem beboerne på plejehjemmet. Disse hjælpemidler, såsom talende tablets, skrivebrætter, forstærkede telefoner og billedkommunikationssystemer, muliggør nem adgang til information og styrker interaktionen mellem beboere og personale. Med disse hjælpemidler kan beboernes behov og ønsker bedre forstås og imødekommes, hvilket bidrager til en mere personlig service og en øget følelse af omsorg og velvære.

For beboere med varigt nedsat fysisk funktionsevne kan kørestole med indbyggede kommunikationsfunktioner være særlig nyttige. Disse avancerede kørestole giver brugerne mulighed for at kommunikere ved hjælp af talegenkendelse eller bevægelser i ansigtet eller øjnene. Dette giver dem større uafhængighed i deres daglige liv samt mulighed for aktiv deltagelse i sociale interaktioner både på plejehjemmet og udenfor det.

7. Sikkerhedshjælpemidler

Sikkerhedshjælpemidler spiller en vigtig rolle i at sikre tryghed og sikkerhed for beboerne på plejehjem. Det gælder fx:

 • Håndtag og gelændere, der kan hjælpe med forflytninger og reducere faldulykke
 • Alarmsystemer, der kan give øjeblikkelig assistance i nødsituationer
 • Sengeheste, der placeres langs siderne af sengen for at forhindre, at beboerne falder ud af sengen
 • Toilet- og badeforhøjere, der er designet til at gøre det lettere for beboerne at bruge toilettet og tage bad

Disse hjælpemidler er især vigtige for beboere med nedsat balance eller demens, og bidrager til at opretholde en høj standard for omsorg og sikkerhed på både plejehjem og sygehuse.

8. Aktivitetshjælpemidler

Aktivitetshjælpemidler er vigtige for at sikre trivsel og velvære på plejehjemmet. Disse hjælpemidler understøtter beboernes funktionsevne og muliggør forskellige aktiviteter. Her er nogle eksempler på aktivitetshjælpemidler:

Disse hjælpemidler kan bruges både på plejehjem, sygehuse eller i beboernes eget hjem af personer med varigt nedsat fysisk funktionsevne. Ved at benytte sig af aktivitetshjælpemidler kan vi bidrage til øget omsorg og tryghed hos beboerne.

Hvordan finder man de bedste hjælpemidler til plejehjem?

At finde de bedste hjælpemidler til plejehjem kræver grundig research og evaluering af de tilgængelige muligheder. Her er nogle trin, du kan følge for at finde de bedste hjælpemidler til dit plejehjem:

1. Identificer behovene: Start med at identificere de specifikke behov, som dine beboere har. Dette kan omfatte fysiske begrænsninger, som gangbesvær eller svækket greb eller behov for specifikke plejeopgaver som forflytning eller personlig hygiejne.
Det er også vigtigt at overveje personalets arbejdsgang og behov, når man vælger udstyr til plejehjemmet. Personalet skal være i stand til at bruge udstyret effektivt og sikkert, så det er vigtigt at vælge udstyr, der er nemt at betjene og vedligeholde. Der bør også tages hensyn til personalets ergonomiske behov, da de ofte udfører gentagne bevægelser og løft, hvilket kan føre til arbejdsskader. Derfor bør man vælge udstyr, der er ergonomisk designet og kan hjælpe med at reducere belastningen på personalets krop.

2. Forskning og vurdering: Udfør en grundig undersøgelse af de forskellige hjælpemidler, der er tilgængelige på markedet., og vurder dem i forhold til de identificerede behov. Brug pålidelige kilder som sundhedsfaglige organisationer, ekspertrapporter og kundeanmeldelser til at få indsigt i effektiviteten og pålideligheden af forskellige hjælpemidler. Spørg eksempelvis leverandørerne om tekniske specifikationer, priser, og om de opfylder alle gældende sikkerhedsstandarder.

3. Konsulter eksperter: Tal med ergoterapeuter, fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige fagfolk for at få deres anbefalinger og råd.
Det kan desuden være en god idé at kontakte andre plejehjem eller fagfolk inden for ældrepleje for at få anbefalinger til pålidelige leverandører af udstyr til plejehjem. Disse anbefalinger kan være baseret på deres erfaringer og viden om markedet, og det kan være en god måde at finde pålidelige og kvalitetsbevidste leverandører på.

4. Start en dialog med leverandøren: Det er vigtigt at vælge leverandører, der har erfaring inden for området og kan levere produkter af høj kvalitet. Man bør også overveje at kontakte andre plejehjem eller fagfolk inden for ældrepleje for at få anbefalinger til pålidelige leverandører.
Specialiserede leverandører som A/S A. P. Botved har en række erfarne fagkonsulenter med baggrund som sygeplejerske eller ergo-/fysioterapeut, som kan orientere dig om de nyeste metoder og hjælpemidler på markedet.

5. Test og afprøvning: Få prøver af de forskellige hjælpemidler og lad beboerne og personalet afprøve dem for at sikre, at de opfylder deres behov og er nemme at bruge.

6. Brugerfeedback: Indhent feedback fra beboere og personalet om, hvordan hjælpemidlerne fungerer i praksis. Dette kan hjælpe med at afgøre, om de valgte hjælpemidler er effektive og tilfredsstillende.

7. Vurder omkostningerne: Man bør sammenligne priser fra forskellige leverandører og vurdere, om prisen er rimelig i forhold til kvaliteten og funktionerne af hjælpemidlerne. Det kan også være en god idé at undersøge eventuelle garantier eller serviceaftaler, der følger med hjælpemidlerne.

8. Budget og ressourcer: Tag højde for budgettet og de ressourcer, der er til rådighed, når du vælger hjælpemidler. Det er vigtigt at finde en balance mellem kvalitet og økonomi.

9. Opdatering og vedligeholdelse: Sørg for at have en plan for opdatering og vedligeholdelse af hjælpemidlerne. Dette kan omfatte regelmæssig inspektion, reparation eller udskiftning af udstyr, når det er nødvendigt.

Ved at følge disse trin kan du vælge det bedste udstyr til plejehjemmet og sikre, at det opfylder behovene hos både beboerne og personalet. Det er vigtigt at tage sig tid til at undersøge og vurdere de forskellige muligheder, så du kan træffe den rigtige beslutning.

Hvor køber man hjælpemidler til plejehjem?

Der er flere steder, hvor man kan finde udstyr til plejehjem, som kan hjælpe ældre med deres daglige opgaver. Her er nogle muligheder:

1. Specialiserede leverandører: Der findes virksomheder, som er specialiserede i at levere udstyr til plejehjem. Disse leverandører har ofte et bredt udvalg af produkter, der er designet til at hjælpe ældre med deres daglige opgaver. De kan hjælpe med alt fra senge og stole til badekar og toilettilbehør.

2. Hjemmesider og online-butikker: Der findes flere hjemmesider og online-butikker, hvor man kan finde udstyr til plejehjem. Disse steder giver mulighed for at købe udstyr online og få det leveret direkte til plejehjemmet. Det er en praktisk og nem måde at finde og bestille det nødvendige udstyr.

3. Sundhedscentre og rehabiliteringsklinikker: Sundhedscentre og rehabiliteringsklinikker kan også være en kilde til at finde udstyr til plejehjem. Disse institutioner har ofte specialiseret udstyr til rådighed for udlån eller salg, og de kan være i stand til at give rådgivning og vejledning i valg af det rette udstyr.

Uanset hvor man finder udstyret, er det vigtigt at undersøge produkterne nærmere. Det kan være en god idé at teste hjælpemidlerne for at sikre sig, at de opfylder behovene og er af høj kvalitet. Det er også vigtigt at undersøge, om hjælpemidlerne er nemme at bruge og vedligeholde, da det kan påvirke både beboernes oplevelse og personalets arbejdsgang.

Prisen på udstyret er også en vigtig faktor at overveje. Man bør sammenlignepriser fra forskellige leverandører og sørge for at få et tilbud, der passer inden for plejehjemmets budget. Det er også vigtigt at undersøge, om der er mulighed for garanti eller forsikring på udstyret, så man er beskyttet mod eventuelle fejl eller skader.

Når man har fundet det rette udstyr til plejehjemmet, er det vigtigt at sørge for en korrekt installation og instruktion i brugen af det. Dette kan enten gøres af leverandøren eller af personalet på plejehjemmet, alt efter kompleksiteten af udstyret. Personalet bør også modtage træning i vedligeholdelse af udstyret og eventuelle sikkerhedsprocedurer.